Kina patří mezi místa, která navštěvujeme rádi. Bohužel u nás v Praze 5 jsou taková místa pouze dvě, a to ještě patří k masovkám, tedy k multiplexům. Filmoví fajnšmekři musí za „svými“ uměleckými kousky jinam. To by se mohlo změnit.

V diskuzi je totiž otevření artového kina v bývalém kině Zvon, které se nachází v Košířích nedaleko Malostranského hřbitova. Toto kino pojme až 200 diváků a je doposud v zachovalém stavu. Vlastníkem je soukromá osoba, s kterou se již o této možnosti jednalo, dokonce do tohoto projektu je připravený vstoupit provozovatel jiných pražských artových kin.

A co že by se zde promítalo? Všechno, co není mainstream, tedy umělecké, alternativní, nízkonákladové nebo festivalové filmy. Na své by si zde přišli milovníci Andy Warhola, Ingmara Bergmana nebo Marcella Mastroianniho, starších filmů či dokumentů. Artové kino by mohlo sloužit i jako místo pro setkávání se zajímavými osobnostmi nebo jako místo pro společenské události jako je například předávání cen či maturitního vysvědčení.

Ráda bych za přispění naší městské části vytvořila obyvatelům Prahy 5 alternativní kulturní prostor, který by oslovoval všechny generace a skupiny.

Sledujte mě na Instagramu