Od voleb uběhly zhruba dva měsíce. Vyjednávání v široké koalici byla rychlá, konstruktivní a na dnešní dobu nezvykle kultivovaná. V čele země tak konečně máme slušného premiéra. Za občanským demokratem Petrem Fialou stojí jasná sněmovní většina, která se hlásí k demokratickým hodnotám. Díky důvěře voličů jsem poslanecký slib složila i já. Cítím pokoru i chuť pokračovat ve všem, co jsem si při kandidatuře dala za cíl.


Jako starostka chci ve Sněmovně dohlížet na rozpočtové určení daní, aby obce včetně Prahy 5 mohly i ve složitém období investovat do svého dalšího rozvoje. A rozvoj budu usilovně podporovat také v oblasti školství i celoživotního vzdělávání. Abychom totiž byli sebevědomým, moderním a bohatým evropským státem, musíme se zaměřit na přidanou hodnotu, soustředit se na přírodní vědy a technologie.

Proto jsem členkou sněmovního výboru pro školství nebo podvýboru pro regionální školství či celoživotní vzdělávání. Jsem také členkou odborné skupiny anticovid týmu. Prosazuji opatření, které odpovídají potřebám dětí, učitelů a ostatních zaměstnanců v našich školách - tak, aby na ně současná situace doléhala co nejméně. 

Pětka ale zůstává mou srdeční záležitostí. Založila jsem tu rodinu a prožila téměř celý dosavadní život. Jsem ráda, že zde mám možnost měnit věci k lepšímu. Jsme krásná, rozmanitá a živá městská část, zároveň čelíme rychlému rozvoji a masivní výstavbě. Do roku 2030 tu bude sto tisíc obyvatel. Tak rychlý rozvoj s sebou samozřejmě přináší velké změny a komplikace, které ale můžeme vidět v každé rychle se rozvíjející metropoli. 

Po dvou letech starostování mohu prohlásit, že Pětka má nakročeno správným směrem. Podařilo se odhalit korupci, vymáhat milionové škody, provést audity, nastavit kontrolní mechanismy, nahradit problémové lidi novými, schopnými, poctivými. Konečně máme strategii rozvoje na dalších 10 let. Tu jsme připravili společně s vámi, odborníky i politickou opozicí. Tento strategický dokument nám umožňuje realizovat investiční projekty hospodárně, transparentně a v potřebné návaznosti. Developery, kteří často přicházejí do lokality bez citu a pouze s vidinou zisku, tlačíme k jejich společenské odpovědnosti a odpovídajícím investicím do infrastruktury.  

Velký boj za čistotu a úroveň veřejného prostoru svádíme také s magistrátem. Málokdo ví, že právě magistrát řeší pražskou dopravu, svoz odpadu, údržbu chodníků a zeleně nebo třeba bezdomovectví a protidrogovou politiku. Pokud magistrát svou klíčovou úlohu zanedbá, městská část má jen omezené možnosti, jak to napravit.

Obyvatele pochopitelně nezajímá, jak se politici a úředníci dohodnou. Chtějí jednoduše mít čisté, bezpečné a dobře průjezdné ulice. Často proto magistrát veřejně kritizuji, zároveň ale razím cestu obyčejné lidskosti a spolupráce. Kde je vůle se domluvit, je i cesta k řešení. Řadu věcí se už takto podařilo zlepšit a já pevně věřím, že je to vidět i ve vašem okolí. 

Srdečně děkuji vám všem, kteří jste se rozhodli pro změnu, a také každému z více než 12 tisíc lidí, kteří mě podpořili kroužkem. Pevně věřím, že jako poslankyně budu mít více možností, jak hájit vaše zájmy. Pokud budete mít pocit, že bych vám mohla pomoci, neváhejte se na mě obrátit.

Přeji nám všem krásné Vánoce s těmi nejbližšími, šťastný rok 2022 a především pevné zdraví.

Renáta Zajíčková, vaše poslankyně a starostka Prahy 5

Sledujte mě na Instagramu